BBQ`en in broeierig warm Santiago


Dit verhaal is geschreven op 3 december 2012.

We vliegen de grote plas over, tussen Europa en Zuid-Amerika: de Atlantische Oceaan. Vanaf Parijs zaten Ronald en ik op ruim elf kilometer hoogte om uiteindelijk te landen in de hoofdstad van `Het land waar de aarde ophoudt`: Santiago de Chile. Gesloopt waren we na zo`n lange vlucht. Erik zittend aan het raam. Hij kon geen kant op. Ronald op de middelste stoel. Wat had die lange jongen het beroerd. Naast Ronald een 23-jarige landgenoot, een vriendelijke Amsterdammer die voor zijn werk naar Chili vloog. Niet voor het eerst overigens. Tussen het slapen door keken we wat films. Ice Age 4 en Ted kwamen onder andere voorbij. Erik had nog welgeteld een hoofdstuk gelezen in `Ik, Zlatan.` Dat boek –met nog één– moest en zou mee in de handbagage. Je moest immers eens niet kunnen slapen! Ronald had zelfs niets gelezen. Er was dus weer teveel overbodig leesvoer mee naar de andere kant van de wereld genomen.

We zijn in Chili

Want we zijn aan de andere kant van de wereld. In een land waarin net wat meer mensen wonen dan in Nederland en het leven vooral in de hoofdstad merkbaar Europees oogt. Het Spaanstalige land is maar liefst 4000 (!) kilometer lang en maximaal 180 kilometer breed. Een ander buitengewoon feit is dat Chili ook nog een 3000 kilometer verder gelegen provincie heeft, genaamd Paaseiland. Midden in de Stille Oceaan. Daarover in een toekomstig verslag meer.

De ruim 450 inzittenden tellende Boeing vloog prachtig over de Andes. Kilometers zicht, over hier en daar besneeuwde bergtoppen. Fascinerend mooi vanuit de lucht. Keurig op tijd zette het enorme toestel voet op Chileense bodem. Jurjen kondigde al aan dat het bij de douane wel eens lang kon duren. Achteraf gingen de veertig minuten in de merkwaardig slalommende rij nog snel voorbij. Eenmaal voorbij de douane was het door richting `arrivals`. Daar stond een menigte chauffeurs! Wij waren niet de enigen die werden opgehaald. Gelukkig stond onze chauffeur –Jaime– vooraan. Zo waren we om elf uur in het hotel.

Barbeque

Even opfrissen en de stad in, want heel veel tijd zullen we niet in Santiago doorbrengen. Het was inmiddels tegen de dertig graden en we waren toe aan een flinke doch ontspannen wandeling. We lieten de highlights voor wat ze waren. Die bewaarden we voor de voor vandaag geboekte citytour.  En wat hebben we gelopen! De bedoeling was de klassieke wijk Bellavista. Uurtje lopen volgens welgemeende adviezen. Dat zou moeten kunnen. Toch ging er iets gruwelijk mis in het kaartlezen. Iets leidde ons kennelijk af waardoor we in plaats van rechts– (300 meter, aankomst), linksaf sloegen. En zo liepen we in een paar uur wat wijken door om zo toch de vliegreis ruimschoots uit de benen te lopen. Tijdens de tocht op een markt gekomen waar we zo bij de barbeque konden aanschuiven! Verder hadden we geen idee waar we waren. Locals spreken nauwelijks engels maar zijn wel buiten gewoon vriendelijk.

Bellavista

Uiteindelijk zijn we maar terug gaan lopen. We probeerden dat enigszins te doen zoals we gekomen waren. Dat ging ons wonderlijk goed af, want het bracht ons bij het eerder die middag voor problemen zorgende rechtsaf/linksaf punt. We besloten nu voor de andere optie te gaan en waren alsnog in de wijk Bellavista. Een wijk vol nauwe straatjes, restaurantjes, kroegen en discotheken. Gesloopt als we waren hield de dag voor ons om 17.00 uur op. Erik kon nog net een lapje lamsvlees op, terwijl Ronald het bij een ijsje hield. Terug naar het hotel, douchen waarna we vanzelf in slaap vielen.

Elf uur slapen doet wonderen. Inmiddels is het half elf in de ochtend en broeierig warm. Vanmiddag hebben we die citytour. Morgen vliegen we in zuidelijke richting naar Temuco. Vanaf daar rijden we per huurauto door de Andes om uiteindelijk te stoppen in Puerto Montt en terug te vliegen naar Santiago.

Ronald`s wijze woorden:

`Ben jij na dertien uur vliegen helemaal kapoet,
Dertien kilometer wandelen dan komt alles weer goed!`

Categorieën:Chili, Chili, Bolivia & Peru 2012, Zuid-AmerikaTags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: