Lama´s eten geven en de kortste citytour ooit


Dit verhaal werd geschreven op 8 december 2012.

Deze week bleek er één van uitersten. Nadat we in Temuco geen auto meekregen en het verbijf in Púcon ook in het water viel bleek de aankomst in het nog zuidelijker gelegen Puerto Varas ook niet hoopgevend. Het was er zelfs zo koud dat we toch maar besloten een jas te kopen. Vanaf de boulevard zouden we twee vulkanen moeten zien, maar ook deze waren op de dag van aankomst omgeven door donkere wolken. Deze week zat het wat dat betreft alleen maar tegen, wat natuurlijk best eens kan gebeuren. Tot vrijdagmiddag!

Eerst even terug naar ons verblijf in Púcon. Kwamen er woensdagavond in een restaurant aldaar ineens nog twee Nederlanders binnen lopen. Wij Nederlanders zijn een reislustig volk, komen overal en zijn hier dus ook. Die avond vroeg onder de wol, want de volgende ochtend moesten we vroeg uit de veren. De rit naar Puyehue werd geschrapt, waardoor we rechtstreeks naar Puerto Varas zouden reizen. Een busrit van zes uur bracht ons in een regio waar een aantal vulkanen gelegen zijn.

Koud en guur

Koud en guur was het toen we in Puerto Varas arriveerden. Het gasthuis waar wij verblijven wordt gerund door de 26-jarige Leslie, een Amerikaanse die tot nog niet zo lang geleden in Vietnam heeft gewerkt. Haar zus Amanda en vriendin Shannon werken hier in een lokale bar en lopen ook geregeld het gasthuis binnen. Het is hier echt een huis, zo leuk ingericht. Ook hier zijn nog twee Nederlanders -Richard en Jolinda- waardoor deze week toch nog een leuke wending kreeg.

Peulla

Vrijdag keerde het geluk echt naar onze kant. We hadden een dagtour geboekt naar het verderop gelegen Peulla. Dit is een 120 inwoners tellend dorpje, met een ziekenhuis, een winkeltje en een schooltje waarop vijf leerlingen les krijgen van een professor, zo vertelde de gids. Onderweg vertelde hij ook dat het in dit deel van Chili 220 dagen per jaar regent en dat het juist deze vrijdag na twee dagen regen een mooie dag moest gaan worden. Dat beloofde veel!

En het werd een prachtige dag. Een blauwe lucht met hier en daar een wolkje en een heerlijk zonnetje. Peulla ligt in een vallei aan het meer Todos los Santos en lijkt zowat van de buitenwereld afgesneden. Om er te komen ging de reis eerst per bus naar Petrohue, om daar per boot in twee uur het meer over te steken. Via deze route kan je ook naar Argentinie reizen. Terwijl wij in Peulla linksaf de vallei in reden, kan je wanneer je de weg rechts vervolgd doorreizen richting de Chileens-Argentijnse grens. Wel moet je daarvoor nog een meer oversteken. Je komt dus niet zomaar in het net over de grens gelegen Bariloche.

Lama’s eten geven

Na de korste citytour ooit -zo´n twee minuten- vervolgden wij onze safari door de vallei, want zo is het vervolg het best te omschrijven. We bevonden ons in een prachtige vallei, omgeven door bergen. We gingen naar een boerderij en zagen daar allerlei dieren, waaronder struisvogels en lama´s. Een lama kwam uit onze hand eten. We passeerden ook nog een huisje waar iemand al ruim een jaar woonachtig is, afgezonderd van alles en iedereen.

Vulkaan Osorno

Op de terugweg waren rondom het meer Todos los Santos de meeste bergtoppen nog steeds in de wolken gehuld. Tien minuten hadden we geluk, want op het moment dat wij de Osorno passeerden trokken de wolken weg en zagen we de Osorno in vol ornaat. Vergeten waren we allang weer de gecancelde Villarica-tocht in Pucon. Eenmaal terug in Puerto Varas zagen we pas hoe mooi het hier werkelijk is. Het landschap is hier werkelijk prachtig.

De Osorno vulkaan is met 2.652 meter niet alleen de hoogste, maar ook de mooiste. Vanuit Puerto Varas en vanaf Todos los Santos heb je prachtig zicht op deze vulkaan met haar besneeuwde top. Het meer Lago Llanquihue -tussen de Osorno en Puerto Varas- maakt het geheel tot een waar sprookje. Naast de Osorno ligt de ruim 2000 meter hoge Cabuco. Achter de Osorno ligt de bijna 2200 meter hoge Puntiagudo. De Osorno ligt precies tussen de twee genoemde meren in. Na wederom een heerlijk vleesgerecht sloten we de avond af in The Garage, de bar waar Amanda en Shannon werken. Vandaag gaan we naar de Osorno en gaan we deze vulkaan een stukje beklimmen. Hopelijk blijft het net zo zonnig.

Andere gebruiken

We zijn ook al een paar keer een supermarkt binnen gelopen. Dat gaat toch net even iets anders als bij ons. De kassa wordt bijvoorbeeld bezet door twee personen. De een scant de artikelen, de ander pakt alles voor je in. Sommigen maken bij het inpakken zelfs onderscheidt tussen de verschillende gekochte producten. Koekjes in het tasje van de koekjes, vleeswaren in die van de vleeswaren en groente bij groente.  Het is hier ook regel dat je altijd je telefoon opneemt waneer je wordt gebeld, of dat je een bericht leest en beantwoord wanneer je iets ontvangt. Waar je ook bent. Je staakt je bezigheden wanneer je op je werk bent. Muziek luisteren blijkt ook gewoon te mogen tijdens werktijd.

Morgen (zondag) vliegen we vanuit Puerto Montt terug naar Santiago. Maandag vliegen we naar het 3000 kilometer verderop gelegen Paaseiland.

Ronald´s wijze woorden:

´Komt de regen met bakken uit de lucht,
blijft rustig en sla niet op de vlucht!´

Categorieën:Chili, Chili, Bolivia & Peru 2012, Zuid-AmerikaTags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: