Namaste!! De eerste dagen in Delhi


Wat gaan de dagen nu al snel voorbij. Het is alweer dag vier van de reis in totaal, en mijn derde tijdens mijn verblijf in India. De allereerste dag stond geheel in het teken van reizen. Pa en ma brachten me naar Schiphol, alweer het gebruikelijke door moeders gemaakte saucijzenbroodje werd genuttigd. Dit is inmiddels een traditie geworden, en tradities zijn er om in stad te houden.Er stond een lange rij bij de douane, dus we besloten in overleg ieder ons eigen weg te gaan. Niet makkelijk, juist omdat ik nu zo lang van huis zal zijn, en ook nog eens op mezelf aangewezen ben.

De reis ernaartoe

Ik had een drie uur durende overstap in Istanbul, en zonder verdere vertraging vertrokken we daar halverwege de avond. Echt tijd om te slapen gedurende die zes uur durende vlucht was er niet. Net toen ik in slaap leek te vallen kwamen ze met eten aanzetten, en toen ik na het eten eindelijk de luikjes leek te sluiten werd de landing al ingezet. Om 5.25 zette mijn toestel dan eindelijk voet op Indiase bodem, te weten in de hoofdstad Delhi, of nou ja, zo’n zestien kilometer daarbuiten dan.

Op het laatste moment voor vertrek had ik nog even een pick-up service geregeld, dat leek me toch wel zo prettig. En voor zeven euro ga ik natuurlijk niet lopen zoeken. Zo kwam ik om zeven uur in de ochtend aan in het hostel, waar in principe pas om twaalf uur kon worden ingechecked. Ik moest dus net zo lang wachten totdat mijn kamer vrij zou komen. Dat was gelukkig al rond negen uur, dus dat viel niet tegen.

Inmiddels zijn we dus al op dag vier. Alles gaat goed met me, ik vind mijn weg vrij behoorlijk, eigenlijk zelfs ook zonder kaart in de buurt. Gewoon een kwestie van kijken en herrinneren. Mijn hostel is gevestigd vlakbij Delhi’s hoofdbazaar. Dit is eigenlijk Khao San Road (Thailand; Bangkok) in het klein. Overal staan (eet)kraampjes, waarbij de gezondheid niet bij allen gegarandeerd is, heb ik me laten vertellen. Ik waag me er dus nog maar niet aan.

Bij de kiphoek een ontzettend ranzig naar urine ruikend steegje inslaan, wat werkelijk vergeven is van de hotels en hostels. Met mijn hostel is niks mis. Buiten dat de stroom af en toe uitvalt en er niet overal een poetsdoek overheen wordt gehaald is het ontbijt goed, komt er warm water uit de douche en ligt mijn bed naar behoren. Niet zoals thuis, maar toch. En het is er rustig.

De eerste dag in de ruim zestien miljoen inwoners tellende hoofdstad Delhi heb ik niet zoveel gedaan. Na aankomst heb ik eerst drie uur bijgeslapen, waarna ik hier over de bazaar ben gaan slenteren. Eerst even uitvogelen waar mijn bed slaapt, want ik kan me nog net in de hoofdstraat van de bazaar af laten zetten, verder kom je niet.

Het oude Delhi: Graftombes, Lotus Tempel, Poort tot India

Op mijn tweede dag ben ik met een autoriksja door het zuiden van Delhi gereden. Onderweg naar de Lotus Tempel kwam de Poort naar India voorbij. De inderdaad lotusvormige tempel bied toegang tot volk met welk geloof dan ook. Vervolgens doorgereden naar Humayuns graftombe, daterend uit het jaar 1565.

Hier ligt de mogolheerser Humayan begraven. De tombe van Humayun blijkt de voorloper van de Taj Mahal te zijn, waar ik over een ruime maand zal zijn. Ook de tombe van Safdarjang kwam voorbij. Deze tombe is gebouwd in 1754 en is de laatste van de grote mogoltombes. Na de tombes was het tijd voor het fort Purana Qila (Oud Fort) en het museumhuis van Indira Ghandi.

Het nieuwe Delhi oogt eigenlijk redelijk saai. Er is niet heel veel te zien, en de gekte van andere grote Aziatische steden valt me eigenlijk mee. Wel raast alles door elkaar heen. Riksjas (zowel auto als fiets), auto’s, bussen, vrachtwagens, voetgangers, fietsers en koeien(!) bewegen zich kriskras door elkaar heen. Ook hier is slechts een regel, namelijk dat er geen regel is. Bovendien zijn toeters er niet voor niks. Er wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Maar toch, ik had het gekker verwacht.

Het oude Delhi: Jama Masjid & Lal Qila

Eindelijk zag ik dan, vandaag, voor het eerst de zon, en wederom een autoriksja ingeschakeld om me door deze uitgestrekte stad te begeven. Dit keer stond het oude Delhi op het programma, gelegen achter een eeuwenoude stadsmuur. Eerst langs de uit het jaar 1656 daterende moslimmoskee Jama Masjid.

De fraaie Jama Masjid moskee

De fraaie Jama Masjid moskee

Uiteraard moesten de schoenen uit, waarna je in tegenstelling tot in Thailand en zeker Myanmar hier wel op sokken naar binnen mag. Het betreft hier de belangrijkste moskee van India, een land met zeker hondertwintig miljoen moslims. Wat je overal hoort is dat het de macht van de Islam uitstraalt. Gelovigen kunnen zich reinigen in de vijver ervoor, waarna ze bidden met het hoofd gericht naar de centrale nis, welke wijst richting Mekka.

De moskee staat op de enige heuvel die Delhi rijk is, en vanaf hier heb je dan ook mooi zicht op Lal Qila, het Rode Fort. Er voor staand oogt het indrukwekkend, er binnen is er niks wat ook maar even op een fort doet lijken. Alleen de immense poort en een deel van de muur is nog over.

Het oude Delhi: Chandni Chowk

Het oude Delhi is veel levendiger dan het oude. Fascinerender ook. Hier waan ik me wel even in vervlogen tijden. Het is bijna onbegonnen werk te beschrijven wat zich hier allemaal afspeeld. De moslimwijk Chandni Chowk is vergeven van markten, winkels, freetschuren en restaurants. Om me door deze gekte te verplaatsen, en er ook het nodige van mee te krijgen, leek een fietsriksja me wel handig. Te voet wordt je waarschijnlijk zoveel belaagd en lastiggevallen dat je een complete dag kwijt bent voor je erdoor heen bent. Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat alles wat je je maar wensen kan, hier te vinden is.

Dagelijks leven: mensen, klimaat, eten

Delhi is absoluut geen indrukwekkende stad. Het is misschien wel de minst fraaie stad gedurende mijn hele trip. Dat wat er te zien is aan bezienswaardigheden is op zich wel aardig, al wordt het tijdens deze reis alleen maar mooier. Wat medereizigers betreft spreek ik weleens iemand, maar verreweg de meesten blijven slechts een dag in Delhi, en dan Agra om vervolgens Jaipur nog aan te doen waarna de meesten het land verder in duiken. Dus ja, ik ben wat dat betreft lekker op mezelf.

De mensen zijn hier vriendelijk, maar de meesten op straat willen iets van je. Ze proberen me geregeld mee te nemen naar een of ander kantoortje waar je tickets voor wat dan ook kunt boeken. Maar deze jongen heeft alles al geregeld, dus ik poeier ze af, nog voor dat ze de vraag hebben afgemaakt wat ik wil. Meestal begint het met “do you want../…need”, dan weet ik alweer genoeg.

Verder is het hier winter. Dit betekent warme dagen met koude nachten. Maar nu even niet. Het is hier slechts 14 graden en het regent. Voordeel is dat het goed acclimatiseren is, geen smog, geen stof. Verder snuif ik hier gewoon het leven op, Delhi valt, buiten het oude deel, eigenlijk best wel tegen. Maar goed, op voorhand wist ik al wel dat een grote stad in het begin van zo’n reis je trip zeker niet maakt, en ook heus niet breekt.

Het eten is hier echt geweldig. Zo waanzinnig lekker gekruid en bereid. Ieder pannetje werk ik tot de laatste druppel saus naar binnen. Wel eet ik tot nu toe vegetarisch. Ik heb een keer een kipcurry achter mijn kiezen gejaagd, maar dat viel toch niet echt lekker. Maar pittig gekruide spinazie met een of ander soort kaas: om je vingers bij af te likken.

Koeien

Die zijn heilig hier in India en volgens mijn reisgids lopen er alleen al in Delhi een stuk of 40.000 rond. De eerste keer schrok ik me wild. Ik kwam een of ander steegje uit en keek recht in de ogen van een tussen het vuilnis grazende koe. De grasveldjes zijn hier schaars, dus je vindt ze hier vooral als lastdrager, vrij rondlopend op de weg of tussen een ieders afval. Het levende symbool van Moeder Aarde is zelfs op drukke doorgaande (snel)wegen te vinden.

Het is en blijft gewoon vakantie

India, al heb ik nu na drie dagen natuurlijk nog niet het echte India te pakken, is tot nu toe een prettige aanslag op de zintuigen. Ik besef al wel dat ik hier in Delhi teveel dagen gepland heb. Dat zal niet de laatste keer zijn. En ik zal ook ergens weleens te kort zijn. Maar goed, kan ik het ten minste rustig aan doen, want het is tenslotte ook gewoon vakantie!

HUISHOUDELIJKE MEDEDELINGEN:

1) HET IS MOEILIJK INLOGGEN HIER VOOR MIJ OP WORDPRESS, DIT IS AL DE TIENDE POGING, DUS MOCHT HET EEN KEER LANG DUREN: IK BEN NIET VAN DE AARDBODEM VERDWENEN.

2) ALS VERVOLG OP BOVENSTAANDE, IK BEN OP ALLE ANDERE MANIEREN GEWOON BEREIKBAAR, EN WIE IETS INVULT ONDER CONTACT, DAT VIND IK GEWOON IN MIJN E-MAIL TERUG.

3) HET OPLOADEN VAN FOTOS DUURT EXTREEM LANG, DEZE ENE FOTO NAM 1,5 UUR IN BESLAG. BEN IK ONDERTUSSEN MAAR EVEN WEZEN ETEN! MOCHT IK BIJ DIT VERHAAL -OF LATER IN EEN EERDER VERHAAL- FOTOS PLAATSEN DAN GEEF IK DAT NATUURLIJK AAN.

Categorieën:India, India 2015, New Delhi

1 reactie

  1. Hallo Erik, weer een mooi verhaal en dit is nog maar het begin.ook lekker dat het weer eigenlijk net zo is als hier, dus nog geen smog. wel prettig voor je anders moet er veel gepuft worden.hier alles goed. jij nog heel veel ontdekkings-plezier op je verdere tocht. gr. piet en mia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: