India: Een terugblik op een boeiende tijd in een fascinerend land


Gistermiddag (zaterdag) ben ik voor de derde en laatste keer aangekomen in de hoofdstad Delhi. Een prachtige treinreis van ruim 6800 kilometer is ten einde gekomen. In totaal heb ik een slordige 172 uur in de trein gezeten. Maar nu is de cirkel rond, mijn tijd in India zit er op. Ik wil jullie vanaf deze plaats alvast bedanken voor het lezen en volgen van mijn avontuur in India. Ikzelf vond het in ieder geval weer leuk voor jullie geschreven te hebben. Morgenochtend om 6.55 Indiase tijd (2.25 Nederlandse tijd) vlieg ik via Istanbul terug naar Nederland.

In dit verslag een terugblik op zestig fantastische dagen waarin ik rond heb mogen kijken in dit bijzonder fascinerende land. Vooraf gold over India: je gaat ervan houden of je kotst het uit. Voor mij geldt in iedergeval het eerste.

Eigenlijk was het nog steeds te kort. Terug wil ik ook zeker. Een volgende keer zou ik graag het zuiden willen doen. Maar ook heb ik veel Indiase vrienden gemaakt, die allemaal vroegen om nog eens terug te komen. Nou, dan heb ik wel vier maanden nodig als ik ook het zuiden te bekijken.

De start in Delhi

Het begon allemaal op nieuwjaarsdag. Ik dacht het jaar gelijk maar goed te beginnen door als eerste daad in het vliegtuig te springen om zo de winter over te slaan. India werd mijn bestemming. Gedurende zestig dagen zou ik achtien steden bezoeken. Tussen de steden onderling zou ik me alleen verplaatsen per trein. Om zeker te zijn van een plaats had ik alle etappes in Nederland al vastgelegd.

De fraaie Jama Masjid moskee in Delhi.

De fraaie Jama Masjid moskee in Delhi.

Hoofdstad Delhi was het beginpunt van mijn avontuur. Het was er vrij fris en het regende continu. Delhi is een grote, drukke en natuurlijk chaotische stad. Toch kan ik me herrinneren dat ik destijds schreef me niet helemaal het apenzuur geschrokken te zijn.

Veel medereizigers stapten uit het vliegtuig in Delhi en waren zich helemaal kapot geschrokken van wat ze zagen. Het komt misschien ook een beetje omdat ik het vliegtuig instapte met het idee naar het meest vervuilde land op aarde te vliegen. Er was dus eigenlijk geen lat. Maar zeker, ook in Delhi hoefde ik niet te zoeken naar hopen vuilnis.

Een grazende koe in Delhi.

Een grazende koe in Delhi.

India is niet gewend aan het hostel gebeuren. Op internet vindt je weliswaar veel hostels, maar blijken in realiteit vooral hotels te zijn tegen wat lagere prijzen. In drie dagen tijd heb ik Delhi bekeken, waarna op zes januari mijn eerste treinetappe gepland stond.

Gouden Tempel

In Amritsar belandde ik qua hostel in een warm bad. Wat Sanjay daar heeft neergezet voelt echt als een warm thuis. Na een dag rondslenteren is het ook echt thuiskomen. Er zaten altijd wel mensen in de gemeenschappelijke ruimte, er werd heerlijk gekookt en er was chai zoveel je maar wilde.

In Amristar voor de Gouden Tempel.

In Amristar voor de Gouden Tempel.

Sanjay heeft een periode in Nederland gewoond en sprak een paar woorden Nederlands. De Gouden Tempel van de sikhs is voor mij een van de echte hoogtepunten van de reis geworden. De accomodatie in Amritsar bleek met afstand het beste, warmste en leukste wat ik ben tegengekomen.

P1080079

Op mijn laatste avond in Amritsar dronk ik een slokje water in de eethal naast de Gouden Tempel. Het nam vijf dagen in beslag eer ik weer boven Jan was. Niet dat ik hele dagen kotsmisselijk op bed lag of hoofdpijn had. Het was vooral hevige buikgriep, een soort ziek zijn in de zin dat je graag een wc-pot bij je in de buurt hebt. Dat werk.

Drie weken Rajasthan

Na een tussenstop in Delhi was het vervolgens tijd voor ruim drie weken Rajasthan. De Roze Stad was mijn eerste stop. Jaipur heeft een prachtig roze gekleurd centrum en een waanzinnig fort. Of twee eigenlijk, naast elkaar.

Straatbeeld Jaipur.

Straatbeeld Jaipur.

Maar een ervan is niet echt heel bijzonder van binnen. In Jaipur ben ik ook voor het eerst naar een Bollywood film geweest, PK. In alle opzichtig hilarisch. Jaipur was naast waanzinnnig mooi ook extreem vervuild en chaotisch.

De Gouden Stad was de volgende bestemming. De treinreis van Jaipur naar Jaisalmer was meer dan twee uur vertraagd waardoor ik pas om half twee in de nacht aankwam. De riksjarijder wilde niet door een smal steegje, waardoor ik het laatste stukje moest lopen. Nadat ik het steegje uit kwam en er een straat voor me lag werd ik door twee honden aangevallen.

In de trein naar Jaisalmer.

In de trein naar Jaisalmer.

Kennelijk omdat ik hun territorium was binnen gedrongen. Ondanks dat ik normaal probeerde door te lopen brak het angstzweet uit. Een hond beet me uiteindelijk achter in mijn been, net boven de schoen. Achteraf een waarschuwingsbeet, daarna hield hun aanval eigenlijk op. Ik heb me nog nooit zo in (levens)gevaar gevoeld. De opluchting was groot dat het geblaf voor me niet dichterbij kwam, en dat deze twee honden in ieder geval achter me waren.

UItzicht over het mooie Jaisalmer.

UItzicht over het mooie Jaisalmer.

Het ziekenhuisbezoek was ook weer een hele ervaring. Uiteindelijk had ik nog twee injecties nodig, aangezien ik er in Nederland al drie had ontvangen. De wond is in de weken erna goed genezen. Maar deze aanval had meer wonden achtergelaten dan alleen die beet.

Slapen onder de sterren.

Slapen onder de sterren.

Ik was doodsbang voor iedere hond. Ook overdag. Ookal lagen ze te slapen. Zeker de eerste week daarna durfde ik amper alleen over straat wanneer het donker begon te worden. Pas in Varanasi durfde ik pas te zeggen dat ik van dat gevoel af was.

Die aanval bedierf de kameelsafari in ieder geval niet. Twee dagen huppelde ik rond op de rug van Papaya en sliep ik twee nachten onder de sterren in de woestijn. Jaisalmer heeft ook een prachtig oud fort.

Ali Khan met onze drie kamelen.

Ali Khan met onze drie kamelen.

Momenteel vol met winkeltjes, restaurantjes en allerlei verblijfplaatsen. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant geeft het ook een perfecte kijk op hoe het leven er in het verleden binnen de muren van het fort heeft uitgezien.

In Jodhpur heb ik een bruiloft bijgewoond. In die zin, met wat medereizigers stonden we op het dakterras van het hostel te kijken naar het feest op het terrein ernaast.

Will, Terri, Kahi, Jessica, Francisca, bruidegom, bruid, Matthew, Nadia, ik, Menali.

Will, Terri, Kahi, Jessica, Francisca, bruidegom, bruid, Matthew, Nadia, ik, Menali.

Terwijl het feest al nagenoeg ten einde liep werden we gevraagd naar beneden te komen. Eenmaal beneden werden we uitgenodigd gebruik te maken van het buffet en werden we vereeuwigd met het pas getrouwde stel.

Ajmer was meer een verbindingsstad, maar was in de vorm van de Dargarh Sjarif toch verrassend. Later tijdens de reis kwam ik Indiers uit Ajmer tegen, en het bleek dat ik die dag met mijn neus in de boter viel. Het was een of ander festival en daarom was het die dag zo druk. De dag erna ben ik naar Pushkar gegaan en heb daar zittend op een ghat met een priester een priveceremonie gedaan om daarna in de Brahma tempel de Lotusbloem te hebben geofferd.

De Witte Stad is een van de meest sprookjesachtige in heel Rajasthan. Udaipur is gebouwd op heuvels, staat vol paleizen, haveli’s en tempels. De meren in en om de stad doen denken aan Venetie.

Uitzicht over De Witte Stad.

Uitzicht over De Witte Stad.

In Udaipur heb ik ook een hele leuke kookcursus gevolgd. Gedurende liefst vijf uur kwam van alles voorbij. Alles moest natuurlijk worden opgegeten, wat zeker geen straf was, resulterend in de ene smaakexplosie na de andere.

Lekker bezig.

Lekker bezig.

Een van de meest verrassende plaatsen bleek Chittorgarh. Een stad waarvan werkelijk geen toerist op het idee komt naartoe te gaan.

Gopal en zijn fruitkraam.

Gopal en zijn fruitkraam.

Logisch ook, zoveel is er niet te zien. Al torend er wel een fort hoog boven de stad uit waarbinnen veel te zien is.

De kleine vond mij en de camera aanvankelijk maar eng, maar kon er uiteindelijk om lachen.

De kleine vond mij en de camera aanvankelijk maar eng, maar kon er uiteindelijk om lachen.

De lokale bevolking heeft me geweldig verrast. Wat een gastvrijheid overal. Het koste me drie dagen om een hele berg sappige druiven achter mijn kiezen te werken.

Deze familie wilde graag op de foto.

Deze familie wilde graag op de foto.

In Kota eigenlijk van hetzelfde laken een pak. Buitengewoon vriendelijk iedereen, en ook hier voelde ik mezelf als de grootste attractie. Het leek of velen nog nooit een Westerling van dichtbij hadden gezien. Vlakbij het hotel was een soort restaurant met waanzinnig lekker eten en met de keuken buiten.

Locals wachtten zelfs om bij mij aan tafel te belandden als de overige drie plaatsen bezet waren. Ik was dan ook een uur bezig eer ik de laatste hap kon wegwerken, terwijl locals in een minuut of tien klaar waren en snel een ander de kans gaven tot een kort praatje. Ik heb in zowel Chittorgarh als Kota nog nooit zoveel handen geschud in Azie als hier.

Negen dagen Madhya Pradesh

Vijf weken waren er al voorbij toen ik met de eerste nachttrein tijdens deze reis in Gwalior arriveerde. Het was ook het moment dat ik Rajasthan achter me liet. Het was tijd voor Madhya Pradesh.

Lekker snurken. Althans, dat was de bedoeling.

Lekker snurken. Althans, dat was de bedoeling.

Vond ik het fort in Jaipur al waanzinnig, zo was het fort in Gwalior ook. Prachtig, hoog op een heuvel met een lange toegangsweg. Fraai blauw gedecoreerd, ook. Dat ik bij toeval dezelfde foto heb gemaakt als National Geographic deed was de kers op de taart.

Het fort van Gwalior.

Het fort van Gwalior.

Jhansi diende vervolgens als uitvalsbasis naar Datia, Sonagir en Orchha. Voor eerstgenoemde van de drie ontbrak een beetje de tijd omdat ik op het laatste moment pelgrimsoord Sonagir koos als hoofddoel. Hier was het heerlijk rondslenteren door het lekker rustige tempelcomplex.

Tempelcomplex van Sonagir.

Tempelcomplex van Sonagir.

Orchha was vergeven van de toeristen, maar werkelijk prachtig. De tempels en het fort boden een prachtig uitzicht over het kleine stadje en haar omgeving.

Uitzicht over Orchha.

Uitzicht over Orchha.

De tempels van Khajuraho stonden vol van de erotiek. Met verbazing luisterde ik dan ook naar alles wat mijn gids aan woorden de wereld in slingerde.

Khajuraho.

Khajuraho.

Ook ben ik in Khajuraho naar het nabijgelegen Panna park geweest. De tijger heb ik er helaas niet gezien. Wel het Sambar dier, krokodillen, apen, herten, antilopen en als klap op de vuurpijl een luipaard.

Varanasi werd het hoogtepunt

Varanasi was op voorhand het hoogtepunt van de reis, nog boven de Taj Mahal. En het werd weldegelijk het hoogtepunt van de hele trip. Varanasi is India in het klein. Het is de hoofdstad van viezigheid, het is een enorme vuilnisbelt, bijzonder chaotisch, druk en vol met tempels.

Het is gemoedelijk aan de oever van de Ganges.

Het is gemoedelijk aan de oever van de Ganges.

Het dagelijks leven aan de Ganges is bijzonder. Het lijkt wel een oase van rust en er hangt een spirituele sfeer. En wat valt er veel te zien. Je komt ogen te kort. Mijn laatste dag viel in het water. De griep heerste in het hostel en ik moest er ook aan geloven.

In Varanasi wordt de was gedaan.

In Varanasi wordt de was gedaan.

Een kennismaking met West-Bengalen

In Kolkata was ik achteraf gezien veel te kort. Ik voelde me deze twee en een halve dag ook zeker nog niet fit. Dat in combinatie met de broeierig warme temperatuur maakte het er mijn verblijf niet makkelijk op. Het is een immens grote stad, waar je wel wat toeristen tegenkomt, maar nauwelijks backpackers.

Een van de vele bussen in Kolkata. En echt nog niet vol. De man in de deuropening schreeuwt de bestemming(en).

Een van de vele bussen in Kolkata. En echt nog niet vol. De man in de deuropening schreeuwt de bestemming(en).

Ik zal niet zeggen dat Kolkata niet mijn kopje thee is, maar het is nou ook weer niet een stad waar je je vingers bij aflikt. Ik beschouw het meer als een alvast voorzichtige kennismaking voor een eventueel volgende keer.

Een vrouw in Kolkata vervoert haar spullen.

Een vrouw in Kolkata vervoert haar spullen.

Eindelijk de Taj Mahal

En toen stond er etappe waar een paard de hik van krijgt op me te wachten. Liefst negenentwintig uur trein lagen in het verschiet alvorens Agra zou worden bereikt. Aangezien de trein uit omgekeerde richtig vier uur vertraagd was, zou ik dus ook vier uur later vertrekken.

Taj Mahal.

Taj Mahal.

Vanaf moment van vertrek kwam er nog zeven en een half uur bij, waardoor ik na ruim zevenendertig uur in dan eindelijk Agra binnen reed.

Taj Mahal.

Taj Mahal.

In Agra heb ik het fort bekeken en heb ik een uitstapje gemaakt naar Akbar’s droomstad Fatehpur Sikri. Het bouwwerk wat het meest tot de verbeelding sprak was uiteraard de Taj Mahal. Veel andere backpackers zeiden, en ik op voorhand ook, dat het maar gewoon een graftombe is. En dat is het natuurlijk ook, gezegd met alle respect. Toch ben ik daar wel wat op teruggekomen. Wat een prachtig monument. Ik ben er na de eerste keer nog maar een keer naartoe gegaan.

Beeld uit Fatehpur Sikri.

Beeld uit Fatehpur Sikri.

Helaas geen tijgers

Voorlaatste stop in India was Sawai, gelegen nabij het nationale park Ranthambore. Ook dit is weer een tijgerreservaat. Vrijdag ben ik er twee keer naartoe gegaan.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In de ochtend uren zag ik naast het gebruikelijke helaas geen tijger. Smiddags nog maar een safari gedaan, en wederom zonder succes. Veel geluk is ook wel nodig om in zo’n bos minstens een exemplaar te zien.

Een duel in Ranthambore.

Een duel in Ranthambore.

Maar ik ben dik tevreden met wat ik wel gezien heb, en ben blij dat ik Patna heb ingeruild voor Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

Met Delhi is de cirkel rond

Voor de derde keer tijdens mijn verblijf ben ik aangekomen in Delhi. Gistermiddag heb ik besteed aan het inslaan van kruiden. Kan ik thuis eens lekker aan de slag. Uiteraard mag de warme chai niet ontbreken. Vandaag heb ik nog een bezienswaardigheid bekeken, de Qutab Minar.

Qutab Minar.

Qutab Minar.

Dit is een grote minaret van ruim zeventig meter hoog. Het complex bestaat al zeker achthonderd jaar. In de omgeving staan nog meer oude historische gebouwen en heb ik de reis mooi afgesloten.

Een van de graftombes rondom Qutab Minar.

Een van de graftombes rondom Qutab Minar.

Mijn laatste dag in Delhi zag er hetzelfde uit als de eerste paar dagen: grauw, grijs en het regende pijpenstelen. Om 3.15 vannacht laat ik me op het vliegveld afzetten, waarna ik tegen zeven uur een definitieve punt zet achter een prachtige tijd in India. Een periode om nooit te vergeten.

Het complex is 800 jaar oud, maar die kleine zwarte pilaar staat al 1600 jaar op zijn plek.

Het complex is 800 jaar oud, maar die kleine zwarte pilaar staat al 1600 jaar op zijn plek.

De reis in cijfers

Aantal dagen weg: 62
Aantal dagen in India: 60
Aantal steden: 21
Aantal treinetappes: 17
Aantal kilometers per trein: 6.846
Aantal stations (stops): 232
Aantal treinuren (zonder vertr.): 149,19
Aantal uren vertraging: 22,48
Aantal treinuren (met vertr.): 172,07

Nog enkele plaatjes van de afgelopen dagen

Trein staat klaar in Agra.

Trein staat klaar in Agra.

Bakje warme chai doet altijd goed.

Bakje warme chai doet altijd goed.

Deze Indier denkt er op een passerend station het zijne van.

Deze Indier denkt er op een passerend station het zijne van.

Deze man heeft zijn haar fraai geverfd.

Deze man heeft zijn haar fraai geverfd.

Deze jonge knapen kijken uit naar hun trein die komen gaat.

Deze jonge knapen kijken uit naar hun trein die komen gaat.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

In Ranthambore.

Wachten op de trein van Agra richting Delhi.

Wachten op de trein van Agra richting Delhi.

Onderweg langs het spoor.

Onderweg langs het spoor.

Ook de trein is nooit vol.

Ook de trein is nooit vol.

Ik ben zojuist weer aangekomen in Delhi.

Ik ben zojuist weer aangekomen in Delhi.

60 en 6800 kilometer succesvol beeindigd.

60 en 6800 kilometer succesvol beeindigd.

Categorieën:Azië, India, India 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: